Ανακοίνωση για την εκδημία του Νικολάου Μαδιά, διακεκριμένου Καθηγητή Ιατρικής και αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  22 Αυγούστου 2024

 

Ανακοίνωση για την εκδημία του Νικολάου Μαδιά, διακεκριμένου Καθηγητή Ιατρικής και αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών

 

Την 1η Αυγούστου απεβίωσε στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ ο διακεκριμένος ιατρός, στον κλάδο της Νεφρολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων, Νικόλαος Μαδιάς.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στη Σάμο το 1944. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1968 ως υπότροφος του ΙΚΥ. Στη συνέχεια, μετέβη στις ΗΠΑ όπου μετεκπαιδεύτηκε στην Εσωτερική Παθολογία στα Νοσοκομεία Waltham-Weston και Caritas St. Elizabeth’s της Πολιτείας της Μασαχουσέτης. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του, με ερευνητική υποτροφία στο αντικείμενο της Νεφρολογίας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tufts-New England Medical Center της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts. Στο ίδιο πανεπιστήμιο προήχθη το 1980 στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 1988 στη βαθμίδα του Καθηγητή Παθολογίας-Νεφρολογίας, ενώ από το 1982 μέχρι το 1999 υπηρέτησε ως Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου. Έπειτα από τη διαδοχική ανάληψη σημαντικών θέσεων, υπηρέτησε από το 2010 ως Κοσμήτορας Ακαδημαϊκών Υποθέσεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts για το Ιατρικό Κέντρο Caritas St. Elizabeth’s. Συγχρόνως, κατείχε την Έδρα Εσωτερικής Παθολογίας Maurice S. Segal MD της Ιατρικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου.

Υπήρξε ένας διεθνούς φήμης κλινικός ιατρός, ερευνητής και δάσκαλος στο αντικείμενο της Νεφρολογίας. Προσέφερε τις υπηρεσίες του σε χιλιάδες ασθενείς από όλη την πολιτεία της Μασαχουσέτης, αλλά και από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και πολλών Ελλήνων. Ως ερευνητής μελέτησε τη φυσιολογία και παθοφυσιολογία της οξεοβασικής ισορροπίας, καθώς και την ομοιοστασία των ηλεκτρολυτών, τόσο σε οργανικό όσο και σε υποκυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Επιπλέον, μελέτησε την παθοφυσιολογία και θεραπεία των υπερτασικών διαταραχών. Ο Καθηγητής Μαδιάς είχε διατηρήσει στενούς δεσμούς με την ελληνική ιατρική κοινότητα, ενώ στήριζε ενεργά την ελληνική ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδίως την ελληνική εκκλησία της Αμερικής.

Η ερευνητική και συγγραφική συνεισφορά του εκλιπόντος έτυχε μεγάλης αναγνώρισης και απέσπασε πολυάριθμες διακρίσεις και βραβεύσεις. Μεταξύ άλλων, αναγορεύτηκε ως επίτιμος διδάκτορας των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθηνών, Ιωαννίνων, Πατρών και Θεσσαλονίκης ενώ ήταν επισκέπτης Καθηγητής σε πολλά ιδρύματα του εξωτερικού όπως στα Πανεπιστήμια Πενσυλβάνιας, Καλιφόρνιας, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο Yale. Διετέλεσε μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών όπως της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Έρευνας, της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας ενώ υπήρξε μέλος της συμβουλευτικής συντακτικής ομάδας πολλών επιστημονικών εκδόσεων. Επιπλέον, είχε συμμετάσχει ως ομιλητής, έπειτα από προσκλήσεις, σε πολλά συνέδρια στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, όπως σε συνέδρια της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας από το 1986 μέχρι το 2018. Συμμετείχε δε ενεργά στην οργάνωση του 9ου Συνεδρίου της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας το 1996 ως επίτιμος Πρόεδρος. Οι δημοσιεύσεις του έχουν υψηλό δείκτη απήχησης καθώς το έργο του μνημονεύεται από περισσότερους από 17.000 ερευνητές.

Προσέφερε, παράλληλα, υψηλού βαθμού εκπαίδευση στη διεθνή ιατρική κοινότητα, στο πλαίσιο της οποίας μετεκπαίδευσε στην ειδικότητα της Νεφρολογίας πολυάριθμους ιατρούς-συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων-πολλοί εκ των οποίων έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις και κατέχουν εξέχουσες ακαδημαϊκές θέσεις στην αμερικανική και διεθνή επιστημονική κοινότητα. Έλαβε πολλές μνείες αριστείας για τη διδασκαλία του, καθώς και το Βραβείο Διακεκριμένου Καθηγητή, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts. Αξιοσημείωτη είναι και η τιμητική διάκριση που έλαβε το έτος 2018 από την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, στην οποία είχε εκλεγεί ως επίτιμο μέλος από το 2004, για την προσφορά του στην εκπαίδευση των Ελλήνων Νεφρολόγων.

Το 2019 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, εξ Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, σε αναγνώριση της μεγάλης του προσφοράς στη μετάδοση της ιατρικής γνώσης σε γενεές νεότερων συναδέλφων και στην παραγωγή νέας γνώσης στον επιστημονικό ιατρικό κλάδο της Νεφρολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων. Η Ακαδημία Αθηνών απευθύνει ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους οικείους και τους συναδέλφους του.

 

Ημερομηνία: 
22/08/2024
Είδος Ανακοίνωσης: 
Δελτία Τύπου