Συνεδρία υποδοχής του Καθηγητή κ. Walter Willett ως Ξένου Εταίρου της Ακαδημίας Αθηνών, Τρίτη 28 Μαΐου 2024 και ώρα 19.00

 

Την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 και ώρα 19.00 θα μεταδοθεί ζωντανά η συνεδρία υποδοχής του κ. Walter Willett, Καθηγητή Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας “T.H. Chan” του Πανεπιστημίου Harvard των Η.Π.Α., ως Ξένου Εταίρου της Ακαδημίας Αθηνών, μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

http://www.academyofathens.gr/el/sessions/20240528

 

Κατά την τελετή υποδοχής, η Ακαδημαϊκός κ. Αντωνία Τριχοπούλου θα παρουσιάσει τον Καθηγητή κ. Walter Willett, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Υπάρχει δυνατότητα για Υγιεινή και Βιώσιμη Διατροφή για όλους;».

 

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Καθηγητή κ. Walter Willett καθώς και η περίληψη της ομιλίας του:

 

Βιογραφικό Σημείωμα:

O Dr. Walter Willett είναι Ιατρός Επιδημιολόγος και Καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Harvard. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στο Harvard επί 25 έτη. Ένα μεγάλο μέρος του έργου του επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη μεθόδων, με τη χρήση τόσο ερωτηματολογίων όσο και βιοχημικών προσεγγίσεων, για τη μελέτη των επιπτώσεων της διατροφής στην εμφάνιση των σημαντικότερων νοσημάτων. Η πρώτη εφαρμογή των μεθόδων αυτών ανάγεται στο 1980 με τις Μελέτες Υγείας Νοσηλευτριών Ι και ΙΙ και με τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας. Και οι δύο αυτές έρευνες κοορτής,  που περιλαμβάνουν περισσότερους από 300.000 άνδρες και γυναίκες με επαναλαμβανόμενες διατροφικές αξιολογήσεις παρέχουν την πιο λεπτομερή πληροφόρηση για τις μακροχρόνιες συνέπειες των διατροφικών επιλογών. Ο Dr. Willett έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 2.000 ερευνητικές εργασίες που αφορούν πρωτίστως τους σχετιζόμενους με τον τρόπο ζωής παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, και έχει συγγράψει το εγχειρίδιο “Nutritional Epidemiology” (Διατροφική Επιδημιολογία), που έχει εκδοθεί από το “Oxford University Press”. Επιπλέον, έχει συγγράψει 4 βιβλία για το ευρύ κοινό. Ο Dr Willett έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες αναφορές διεθνώς ως επιστήμονας στο πεδίο της διατροφής. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και αποδέκτης πολλών εθνικών και διεθνών βραβείων για την έρευνά του.

 

Περίληψη Ομιλίας:

Τίτλος: Υπάρχει δυνατότητα για Υγιεινή και Βιώσιμη Διατροφή για όλους?

Η ανθρωπότητα  βιώνει εκθετικές αυξήσεις θερμοκρασίας χαρακτηριζόμενες από μη  αναστρέψιμα σημεία καμπής, θέτοντάς  σε κίνδυνο τις μελλοντικές γενεές. Ταυτόχρονα, η επιβάρυνση από νοσήματα  σχετιζόμενα με τη διατροφή αυξάνεται σχεδόν σε όλες τις χώρες. Η Επιτροπή EAT-Lancet συστάθηκε για να προσδιορίσει τα συστήματα διατροφής τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν στον παγκόσμιο πληθυσμό υγιεινά διατροφικά σχήματα παραγόμενα μέσω βιώσιμης διαδικασίας. Μέσα από μία ευρεία  ανασκόπηση, από τη βάση ως την κορυφή, των κύριων διατροφικών ομάδων, αναγνωρίστηκε ένα Πλανητικό και Υγιεινό Διατροφικό Σχήμα: το οποίο ήταν σε μεγάλο βαθμό βασισμένο σε φυτικά τρόφιμα και σε αρμονία με την παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή. Η λεπτομερής αξιολόγηση με χρήση δεδομένων από τρεις μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες έδειξε ότι, η μεγαλύτερη προσκόλληση σε αυτές τις διατροφικές συνήθειες συνδέεται  με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά πρώιμου θανάτου, μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, μικρότερη χρήση γης και κατανάλωσης νερού. Οι αλλαγές στη διατροφή που είναι απαραίτητες για να επιτευχθούν αυτά τα επιθυμητά αποτελέσματα θα απαιτήσουν προσπάθειες σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, τόσο από τα ίδια τα άτομα αλλά και από διεθνείς οργανισμούς.

 

Ημερομηνία: 
20/05/2024
Είδος Ανακοίνωσης: 
Εκδηλώσεις